Kravfulle foreldre er utfordringen!
– Alle må bidra, oppfordrer dommersjefen i Norges Ishockeyforbund, Geir Thomas Olsen. Med ønske om en god utvikling i sporten, sikter han mest til det som skjer utenfor isen i en hockeykamp.
Den øverste lederen for dommere i Norge var tilstede under KIK Trophy, en eliteturnering som ble spilt første helgen i september i år på Idda Arena. Med seg hadde han en blanding av unge herrer med ulik fartstid i sortstripet drakt og med fløyte. To var helt ferske mens de to øvrige skulle dømt VM i Sveits. Felles var imidlertid behov for treningskamper, også for dem. Selv var Geir Thomas observatør og veileder. Naturlig nok, for det er ham som har ansvar for at det står en dommer på isen under alle kamper som spilles i Norge. Og ikke nok med det. Dommeren er et viktig innslag.
– Dette har vi kanskje glemt i utviklingen av norsk ishockey, påstår Geir Thomas. – Husk at uten dommer blir det rett og slett ingen kamp. Dessuten – bra dommere gir gode kamper og bidrar til en fin utvikling av vår idrett.
Det nikkes bekreftende fra sidebordet. Vi har tatt en liten pause i kafeteriaen på Idda – og småprater litt om utviklingen i norsk ishockey. Det er fire dommere som er i aksjon under denne treningssamlingen. To er rødmerket på ermene. De er hoveddommere mens de andre to er linjedommere. Og de stortrives under kristiansandsoppholdet.
– Disse kampene har vært gøyale å dømme, konkluderer kvartetten unisont og viser til at alle kampene ble gjennomført uten skader og med mange mål.
Yngre dommere trener seg opp ved å dømme aldersbestemte lag. Ishockeyforbundet har en utviklingstrapp der man starter i ung alder og etter hvert kan nå helt til topps som elite- eller internasjonal dommer.
– Litt mer utfordrende kan det bli for unge kampledere av oppgjør i de litt yngre aldersklasser. Der er det ikke alltid en like god opplevelse, påpeker Geir Thomas, og kommer til sakens kjerne:
– Vår største utfordring i dag er spillerens foreldre som jeg opplever stiller stadig tøffere krav. Det gjelder ikke bare ishockey, men all norsk idrett. Kravene retter seg mot alle som deltar på og utenfor isen. Det vil si trenere, støtteapparat, klubben, spillere og ikke minst dommerne. Og utfordrende foreldre er direkte årsak til frafall av dommere i Norsk ishockey.
På Østlandet er det riktignok bra med dommere. Men i vest er det verre.
– Jeg skulle gjerne sluppet å fly dommere rundt i landet hver helg, sukker Geir Thomas.
Dommere får tidlig betalt for å lede kamper. Men dommersjefen tror ikke det er lønna det står på når det mangler oppslutning om dommergjerningen. Men heller at potensielle kritikere ikke legger bånd på seg, sier dommersjefen. Tenk på at i dagens samfunn er dommeren den som vet aller minst, påpeker han.
– Sosiale medier, «livestream», kommentarer og bilder. Alt er gjennomanalysert før dommeren går til pause. Våre yngre dommere havner fort i en utsatt og ubehagelig posisjon. Derfor er min oppfordring:
Alle må bidra til positive holdninger, både på og utenfor banen, for å løfte norsk ishockey frem, avslutter dommersjefen i Norges Ishockeyforbund.
Tekst/bilder: Andreas Myhre/Jan Harald Rismyhr